Back to top

EPDM GeoGard - Geomembrán

>> GeoGard EPDM geomembrán műszaki jellemzői

>> GeoGard EPDM geomembrán beépítése

>> GeoGard EPDM geomembrán ingyenes oktatás szakkivitelezőknek

>>> Megnézem <<<

A Firestone GeoGard EPDM geomembrán magas követelmények mellett is megbízható teljesítményt nyújt

A Firestone GeoGard EPDM egy gumi alapú geomembrán, amelyet specifikusan olyan magas követelményeket támasztó alkalmazásokhoz fejlesztettek, ahol nincs helye a kudarcnak. Tartós, megbízható és hatékony tárolási megoldást kínál alkalmazások széles skálájához a környezetvédelem, a mezőgazdaság és az ipar területén.

Az EPDM egy magas minőségű terpolimer, amely kivételes tulajdonságokkal ruházza fel a Firestone GeoGard EPDM gumifóliát:

  • Nagyon tartós (UV-álló)
  • Rugalmas (300%) és hajlékony (–45 °C)
  • Magas súrlódási szög (27°)
  • Környezetbarát
  • Magas ellenállás a szúrással szemben
  • Nagy leplek  (akár 15,25 m széles x 61 m hosszú)

A Firestone Building Products több mint 40 éve van jelen a vízszigetelési üzletágban, és kiváló minőségű EPDM geomembránt szállított számos sikeres projekthez a világ minden táján.

A Firestone GeoGard EPDM geomembrán élettartama hosszú

A Firestone GeoGard EPDM gumifólia egyedülálló módon ellenáll az UV-sugárzásnak, hőnek, ózonnak, mikroorganizmusoknak és a szélsőséges időjárási körülményeknek. Nem tartalmaz semmi olyan lágyító anyagot vagy antioxidánst, amely lebomlana vagy kiválna a geomembránból, és annak idő előtti elöregedését okozná.

Némely projekt, amelyet az 1970-es évek elején telepítettek, még ma is működik.

A Firestone GeoGard EPDM geomembrán hajlékony és rugalmas

A GeoGard EPDM geomembrán egy nagyon hajlékony gumifólia, akár még –45 °C hőmérsékleten is. Károsodás nélkül összehajtható, és minden irányba akár 300%-os mértékben nyújtható, majd visszanyeri eredeti méretét (nincs folyáshatára). Ez lehetővé teszi, hogy a GeoGard EPDM geomembrán elnyelje a talajmozgásokat és a mechanikai feszültségeket akár alacsony hőmérsékleten is anélkül, hogy az hatással lenne fizikai tulajdonságaira.

A Firestone GeoGard EPDM geomembrán ellenállása a szúrással szemben magas

A magas fokú rugalmasságából és hajlékonyságából adódóan a GeoGard EPDM gumifólia rendkívül magas ellenállást biztosít a szúrással szemben. A geomembrán ellenáll a beépítés és működés közbeni mechanikai feszültségeknek, és következetesen garantálja a szigetelés hosszú távú vízhatlanságát.

A Firestone GeoGard EPDM geomembrán beépítése gyors és könnyű

A GeoGard EPDM geomembrán nagyméretű leplekben, akár 15,25 m szélességben x 61 m hosszúságban (930 m²) is elérhető, ami jelentősen lecsökkenti a helyszíni toldások szükségességét. Ez a tulajdonság, kivételes hajlékonyságával és a toldási módszerrel kombinálva, gyors és könnyű beépítést tesz lehetővé. Egy olyan iparágban, amely erősen függ az időjárási viszonyoktól, a GeoGard EPDM geomembrán beépítésének gyorsasága komoly előnyt jelent.

A Firestone GeoGard EPDM geomembrán ellenállása a hidrosztatikus nyomásokkal szemben magas

A Firestone GeoGard EPDM geomembrán szinte korlátlanul ellenáll a hidrosztatikus nyomásnak, ami lehetővé teszi mély, nagy kapacitású víztározókban történő használatát.

A Firestone GeoGard EPDM geomembrán gyorsan és könnyen javítható

Inert jellegéből adódóan a GeoGard EPDM geomembrán összetétele hosszú idő alatt sem változik. Ennek köszönhetően a beépítést követően több évi használat és az időjárási viszontagságoknak való kitettség után is szerelhető illetve javítható.

A Firestone GeoGard EPDM geomembrán környezetbarát

A rendkívül stabil kémiai összetétele miatt a GeoGard EPDM gumifólia nem befolyásolja a vízminőséget, és nem bocsát ki szennyező anyagokat a környezetbe. Független tesztek igazolják, hogy biztonságosan használható öntözővíz tárolására. A gumifólia kivételes tartóssága, egyszerű karbantarthatósága és újrafeldolgozhatósága révén hozzájárul egy fenntartható környezet kialakításához.

A Firestone GeoGard EPDM geomembrán surlódási szöge magas

A GeoGard EPDM gumifólia igen magas súrlódási szöggel bír (talaj esetén 27,5°). Ezáltal könnyebb a beépítése, a dolgozók nem csúszkálnak, és a gumilemez is a helyén marad. A végleges borítások sokkal stabilabbak lejtős felületeken is, és nem igénylik textúrázott gumilemez alkalmazását.

A Firestone GeoGard EPDM geomembrán hőtágulási együtthatója alacsony

Az EPDM geomembránoknak a hőre lágyuló anyagokhoz képest nagyon alacsony a hőtágulási/összehúzódási tényezője. Ez jelentősen lecsökkenti a hullámosodást beépítés közben (ami a toldások miatt fontos), valamint az egyes részeken fellépő túlságosan magas feszültség veszélyét alacsony hőmérsékleteken. Ezzel lecsökken annak az esélye is, hogy a toldások akadályozzák a szabad vízelvezetést a gumilfólia felületén.

A Firestone GeoGard EPDM geomembrán önkioltó

A GeoGard EPDM gumifólia gyulladási hőmérséklete igen magas, és a hőforrás eltávolítása esetén magától nem ég tovább. Ez számottevő előnyt jelent olyan alkalmazások esetén, mint pl. csatornáknál vagy hulladéklerakók szigetelésénél.

A Firestone GeoGard EPDM geomembrán felhasználási területei

1. Akvakultúra jellegű és algatavak

A halak és az algák nagyon érzékenyek a szennyezésre. A GeoGard EPDM gumifólia inert, és nem bocsát ki olyan anyagokat, amelyek káros hatással lennének ez élőlényekre vagy a tenyészet termelékenységére.

2. Öntözővíz- tározók és csatornák

A víz létfontosságú a növénytermesztéshez. A gazdák világszerte már az 1970-es évek óta alkalmazzák a Firestone EPDM geomembránokat víz tárolására és továbbítására.

3. Esővíztározók

A nyitott vagy felszín alatti esővíztározók egy érdekes megoldást kínálnak a klímaváltozás miatt egyre növekvő árvízveszélyre és a vízzáró felületek növekedésére.

4. Tűzivíztározók szigetelése

Tűzivíztározókat arra használják, hogy tűzoltás céljára vizet raktározzanak, ha nagyobb a vízigény, mint amennyit a vízvezeték adni tud.

5. Másodlagos tárolók

Bizonyos tárolt anyagok veszélyesek lehetnek a környezetre egy véletlen szivárgás esetén. Egy másodlagos tárolórendszer megakadályozza a kiszivárgást, és megkönnyíti a helyreállítást.

6. Hígtrágyatározók

Az állati trágya egy értékes tápanyag, amelyet a megfelelő módon kell tárolni, hogy megelőzzük a talaj és a vizek nitrátszennyezését. A GeoGard EPDM gumifólia remek védelmet biztosít ebben az agresszív környezetben.

7. Szennyvíztározók és ülepítők

A GeoGard EPDM geomembrán segítségével könnyen és hosszú időre megoldható a szennyvíz tárolása és annak természetes eljárással történő tisztítása, mielőtt visszaengednénk azt a környezetbe.

8. Hulladéklerakók fedése

Nagy rugalmasság (leköveti az eltérő tömörödés okozta süppedést), nagy leplek (gyors beépítés), magas súrlódási szög (stabil fedés), kiváló szúrással szembeni ellenállás, önoltó viselkedés, hideg vulkanizáció (hőforrás nélkül) … a GeoGard EPDM geomembrán az előnyök végtelen skáláját nyújtja ehhez az igényes alkalmazási területhez.

9. Műhó víztározók

A műhó mostanra kötelező elemévé vált a sípályák első hó előtti előkészítésének. A GeoGard EPDM gumifólia kiváló szúrással szembeni ellenállása és hideghajlíthatósága lehetővé teszi, hogy biztonságosan lehessen vizet tárolni ebben a magas követelményeket támasztó környezetben.

10. Vízerőművek tározói és csatornái

A vízenergia egy kimeríthetetlen energiaforrás, minimális szénlábnyommal. A vízerőművek nem engedhetnek meg semmiféle üzemszünetet, és nagyban támaszkodnak a GeoGard EPDM gumifólia kiváló teljesítményére és minőségére.

11. Mesterséges tavacskák és nagyobb tavak

A dísztavacskák és a nagyobb tavak is lehetnek műszakilag rendkívül bonyolultak, így magas minőségű geomembránt és szakszerű telepítőrendszert igényelhetnek.

A Firestone GeoGard EPDM geomembrán egy teljességében megtervezett rendszer

A GeoGard EPDM gumifólia leplek helyszínen összeilleszthetők a Firestone QuickSeam™ Tape rendszer segítségével. Ez a helyszíni toldási rendszer gyors és egyszerű, nem igényel speciális szerszámokat amelyek elektromos árammal működnek vagy esetleg megsérthetnék a gumilemezt, és állandó magas toldási stabilitást biztosít. A toldás független a gumilemez vastagságától.

A csövek, áttörések és sarkok szigetelése könnyen és gyorsan megoldható a Vulkanizálatlan részletképző szegélylemez (QuickSeam™ FormFlash) segítségével, amely egy vulkanizálatlan EPDM anyag Toldó-szalagra (QuickSeam™ Tape) laminálva. Könnyen hozzáalakítható bármilyen formához, és progresszívan vulkanizálódik a beépítést követően. 
A Firestone további kiegészítőket kínál a betonszerkezetek mechanikus összekötőelemeinek vízszigetelésére, valamint ragasztókat, melyek segítségével a gumilemez mindenféle felületre (beton, fa, acél, stb.) ráragasztható.

Egy szigetelőrendszer teljesítménye közvetlenül függ a beépítés minőségétől. Emiatt a Firestone GeoGard EPDM geomembránt kizárólag csak a Firestone által képzett és jóváhagyott szigetelő alvállalkozók építik be. A Firestone műszaki részlege első osztályú támogatást biztosít alvállalkozóinak, beleértve a specifikációs fejlesztésekkel kapcsolatos segítségnyújtást, elméleti és gyakorlati oktatást, helyszíni támogatást, valamint a kész beépítések ellenőrzését.

A Firestone GeoGard EPDM geomembrán műszaki jellemzői, tanusítványai

Az 1,1 mm és az 1,5 mm vastag Firestone GeoGard EPDM geomembrán részletes műszaki jellemzőit a Technical Information Sheets (TIS) (= Műszaki Információs Adatlapok) és a Safety Data Sheets (SDS) (= Biztonsági Adatlapok) dokumentumok ismertetik, amelyek elérhetők ide kattintva.

GeoGard EPDM gumifólia vastagsága: 1,1 - 1,5 mm

1,1 mm vastag GeoGard EPDM gumifólia szélessége: 3,05 – 6,10 – 7,62 – 9,15 – 12,20 – 15,25 m

1,1 mm vastag GeoGard EPDM gumifólia hossza: 30,5 – 61,0 m

1,5 mm vastag GeoGard EPDM gumifólia szélessége: 3,05 – 6,10 – 7,62 – 9,15 – 12,20 – 15,25 m

1,5 mm vastag GeoGard EPDM gumifólia hossza: 30,5 – 45,75 – 61,0 m

Nem minden standard szélesség érhető el minden hosszúságban.

A Firestone EPDM gyárai ISO 9001 és ISO 14001 minősítéssel rendelkeznek. A GeoGard EPDM geomembrán megszerezte a CE jelölést, amely igazolja, hogy megfelel a hatályos európai egészségügyi, biztonsági, fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi követelményeknek.  A GeoGard EPDM geomembrán további nemzeti és nemzetközi szervezetek tanúsítványaival is rendelkezik (pl. a francia ASQUAL tanúsítvánnyal). Ezen tanúsítványok keretein belül a Firestone EPDM gyáraiban rendszeresek az auditok, amelyek célja a gyártási eljárás, a minőségbiztosítási rendszer és a késztermék minőségének az ellenőrzése. Ezért a Firestone garantálja gumilemezei következetesen magas minőségét.

>> Ha Ön szakkivitelező és szívesen dolgozna a GeoGard EPDM geomembránnal, vegyen részt ingyenes műszaki oktatásunkon, ahol elméleti és gyakorlati keretek között megismerkedhet a termék használatával.

>> Vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben vagy telefonon, és jelentkezzen oktatásainkra.

>> További információkért angol nyelven kattintson ide