Back to top

EPDM RubberGard

>> Lapostető szigetelési rendszer típusai

>> Lapostető szigetelési rendszer kiegyészítő anyagai

>> Továbbképzés és oktatás szakági kivitelezőknek

 

A megbízható EPDM tetőszigetelés.

A Firestone RubberGard tetőszigetelő rendszerek fő alkotóeleme az EPDM, egy egyrétegű műgumi lemez, ami etilén-propilén-dién-monomer, korom, olajok, vulkanizálást és kötést segítő hatóanyagok keverékéből áll. A gumilemezt kalanderezéssel állítják elő, majd vulkanizálják. Gyártanak poliészter-szövet erősítésű, valamint tűzterjedést gátló EPDM lemezeket is lapostető szigetelésre.

Az EPDM gumilemez alkalmazása a lapostetők szigetelésénél - mind az új építéseknél, mind a felújításoknál - jelentősen megnövekedett, és ez annak köszönhető, hogy tökéletesen megfelel a mai kor építési előírásaiban foglalt követelményeknek. A Firestone RubberGard EPDM gumilemez olyan egyedülálló tulajdonságokkal és előnyökkel rendelkezik, melyek már bizonyítottak számtalan kereskedelmi, ipari és lakossági tetőn szerte a világon. 

Gyors és könnyű beépítés

A RubberGard EPDM szigetelőlemezeket akár 15 m széles és 61 m hosszú leplekben is gyártják (~900 m2) és ennek eredményeképpen kevesebb a helyszíni toldás és rövidebb a beépítési idő. A leplek toldásmentesen készülnek közvetlenül a gyárban gumilemezek gyártása során.

Kiváló időjárás-állóság és tartósság

A RubberGard EPDM gumilemez egy teljesen vulkanizált tető szigetelőlemez, mely elsősorban EPDM polimerekből és koromból tevődik össze és ennek köszönhetően kitűnően ellenáll az ózonnak és az UV sugárzásnak. Miután a lemez nem tartalmaz lágyítót vagy égésgátló adalékot, így a tulajdonságai hosszú távon változatlanul megmaradnak és ezáltal tartós szigetelési megoldást nyújt.

Kitűnő rugalmasság és elaszticitás

A RubberGard EPDM gumilemez -45°C-ig rugalmas marad és 300 %-ot meghaladó elaszticitásának köszönhetően, kiválóan követi az kereskedelmi, ipari és lakossági épület mozgásait és a hőmérsékletingadozást.

Alacsony megtérülési költség

A RubberGard EPDM gumilemezzel készült ipari és kereskedelmi tetők szinte alig igényelnek karbantartást. Amennyiben szükséges, a gumilemez még évek múltán is egyszerűen javítható a Firestone QuickSeam™ toldó-szalagok segítségével. Ez a tulajdonsága, párosulva a tartóssággal és a versenyképes beépítési költségekkel igen alacsony megtérülési költséget eredményez.

Leterheléssel rögzített Firestone RubberGard EPDM lapostető szigetelési rendszer

A leterheléssel rögzített Firestone szigetelési rendszernél az EPDM lemezeket lazán fektetik a megfelelő aljzatra. Az átlapolások 100 mm szélesek és a Firestone QuickSeam™ toldószalaggal kell lezárni. A tetők szélét és az áttöréseket a Firestone Alkalmazás-technikai utasításai szerint kell szegélyezni. Amikor a szigetelőlemez a helyére került, azt le kell terhelni mosott, gömbölyűszemű, osztályozott folyami kaviccsal, legalább 50 kg/m2-ként.

Fordított rétegfelépítés

A fordított rétegfelépítés tulajdonképpen a leterheléssel rögzített rendszer egyik változata és azoknál a lapostetőknél előnyös alkalmazni, amelyeknél rendszeres forgalom várható a tetőn, és/vagy szélsőséges az éghajlat. A nagy EPDM gumilemezekt el kell választani a nedvességálló hőszigeteléstől és a leterheléstől, egy közéjük lazán fektetett geotextíliával.

A leterheléses rögzítések, vagy a fordított rétegfelépítések bármilyen lapostető szigetelésénél alkalmazhatók, amennyiben a tetőfödém szerkezete a leterhelés többlet-súlyát kibírja, és a tető lejtése nem lépi túl az 1:6 arányt.
A rendszer előnyei:

 • Alacsony munkadíj
 • Nagyméretű RubberGard EPDM gumilemezek alkalmazhatók a lapostető szigetelése során
 • Kevés helyszíni varrat
 • Gyors kivitelezés

Teljes felületen leragasztott  Firestone RubberGard EPDM lapostető szigetelési rendszer

A teljes felületen leragasztott Firestone rétegfelépítésnél a RubberGard EPDM gumilemezeket az arra alkalmas aljzatra közvetlenül leragasztják a Firestone Bonding Adhesive ragasztóval (Álatlános kontaktragasztó). Az átlapolások 100 mm szélesek és a varratot Firestone QuickSeam™ Splice Tape toldószalaggal kell lezárni, hogy a szigetelés teljesen vízhatlan legyen. Minden falcsatlakozást és áttörést a Firestone Alkalmazástechnikai utasításai alapján kell szegélyezni a lapostető szigetelése során.
A teljes felületen leragasztott szigetelő rendszert minden épületnél lehet alkalmazni, ha a födémszerkezet megfelelő a hőszigetelés mechanikai rögzítésére és elegendő kihúzási ellenállást biztosít. A beépített hőszigetelésnek alkalmasnak kell lennie a ragasztás fogadására.

A rendszer előnyei:

 • Bármilyen lejtés mellett alkalmazható
 • Egyedi, szokatlan tetőformák esetén is alkalmazható
 • Kis súly
 • Nagyfokú ellenállás a szélszívással szemben

Mechanikailag rögzített Firestone RubberGard EPDM lapostető szigetelési rendszer

A Firestone mechanikailag rögzített szigetelési rendszere egy gazdaságos kivitelezési eljárás minden olyan épületnél, ahol a födémszerkezet megfelelő kihúzási ellenállással rendelkezik a mechanikai rögzítés számára és a tető lejtése nem haladja meg az 1:3 arányt. A Firestone 3 módszert kínál a RubberGard EPDM szigetelőlemez mechanikai rögzítésére: RMA rendszer, MAS rendszer és a BIS rendszer. Ezeknek a rendszereknek a kombinációja is alkalmazható, és a tető szélső mezőiben a szigetelést ragasztással is lehet rögzíteni.

Firestone RMA rendszer

A Firestone RMA rendszer egy könnyű, átszúrás nélküli mechanikai rögzítés, mely a QuickSeam™ RMA szalag kifejlesztésével vált lehetővé. Ez egy szálerősített EPDM szalag, mely két szélének teljes hosszába gyárilag egy öntapadó illesztőszalagot lamináltak. Ezeket a RMA szalagokat a megfelelően fogadóképes aljzatra fektetik és a födémhez mechanikailag rögzítik. A rögzítőszalagok távolságát és/vagy a rögzítő-elemek számát a szélteherszámítás határozza meg. A nagy EPDM gumilemezeket azután hozzáragasztják az RMA szalagokhoz, az átlapolásoknál a hagyományos QuickSeam™ Splice varrattömítő szalagot alkalmazva.

A rendszer előnyei:

 • Nem szúrják át a szigetelőlemezt
 • Nagyméretű EPDM leplek alkalmazhatók
 • Kevés helyszíni varrat
 • Kis súly
 • Esztétikus

Firestone MAS rendszer

A Firestone MAS rendszernél az RubberGard EPDM gumilemezeket lazán fektetik a megfelelő aljzatra és a lemezre helyezett acél rögzítősínekkel rögzítik a lapostető szigetelés során. A rögzítősíneket a Firestone QuickSeam Batten Cover Strip rögzítősínt takaró szalagokkal fedik le. Ez a rendszer alternatívát nyújt az RMA rendszerre, amennyiben a tető formája egyedi és szokatlan.

Firestone BIS rendszer

A Firestone BIS rendszernél a RubberGard EPDM lepleket lazán fektetik a megfelelő aljzatra és az átlapolások közepén elhelyezett acél rögzítősínekkel rögzítik. Az átlapolások szélessége legalább 200 mm.

Zöldtető rendszer

A környezetvédelem melletti elkötelezettség növekedésével egyre több zöldtető válik a tájkép részévé. A Firestone RubberGard EPDM gumilemez sikeresen megfelel az FLL vizsgálatnak a zöldtetőbe építendő szigetelések gyökérállóságát illetően. Tökéletes megoldás az extenzív zöldtetőnél, a kis súly és az alacsony karbantartási költségek miatt.

Egy zöldtetőnek számos ökológiai előnye van:

 • Csökkenti a városban a felmelegedést
 • Csökkenti az energiaköltséget
 • Csapadékvíz-hasznosító
 • Új élettér a növények és állatok számára
 • Bizonyítottan javítja a levegő minőségét
 • Csökkenti a zajszennyezést 

Szolártető rendszer

A Firestone RubberGard EPDM szigetelési rendszereket könnyen lehet bármelyik szolár rendszerrel együtt alkalmazni. A hagyományos fotovoltaikus elemek egyszerűen az EPDM szigetelőlemezre helyezhetők és a csatlakozások a Firestone kiegészítő anyaginak segítségével vízhatlanul kialakíthatók. Az új generációjú, vékony fotovoltaikus filmeket rá lehet ragasztani az EPDM lemezre a QuickSeam™ öntapadó szalagok segítségével. A szolár tetőrendszerekkel bizonyítottan csökkennek az energiaköltségek és csökken a szén-dioxid-kibocsátás is, ezzel is segítve a fenntartható környezetet.

 

A Firestone RubberGard EPDM lapostető szigetelő rendszerek  kiegészítő anyagai

A Firestone kifejlesztette a RubberGard EPDM szigetelő gumilemezekhez a kiegészítő anyagok széles választékát annak érdekében, hogy a lapostető szigetelés minden rendszernél megfeleljen a követelményeknek és az alkalmazástechnikai utasításoknak. Minden, a teljes lapostető szigeteléshez szükséges kiegészítő anyag egyetlen helyről, a Firestone Building Products cégtől beszerezhető.

Ragasztók, tömítő-anyagok, tisztítószerek és festékek lapostető szigeteléshez

Kontakt ragasztó (Firestone Bonding Adhesive) egy neoprém bázisú ragasztó, mellyel az EPDM gumilemez fához, fémhez, falazathoz és más (nem EPDM) megfelelő aljzathoz ragasztható lapostető szigetelésekor.

Vizes bázisú ragasztó (Firestone Water-Based Bonding Adhesive) mellyel az EPDM gumilemez elsősorban fához, de fémhez, falazathoz és egyéb megfelelő aljzathoz is ragasztható lapostető szigetelés során.

Kenhető illesztőanyag (Firestone Splice Adhesive) egy vízzáró, butil bázisú ragasztó, mellyel az EPDM gumilemez fém aljzatokhoz (elsősorban az összefolyóknál) és más megfelelő aljzathoz ragasztható lapostető szigetelésekor.

Varrattömítő paszta (Firestone Lap Sealant HS) egy EPDM tömítőanyag, mely a QuickSeam termékek vágott éleinek tömítésére, valamint egyéb tömítésekre is alkalmazható.

Vízzáró tömítőanyag (Firestone Water-Block Seal) egy butil-bázisú tömítőanyag, melyet a vízhatlan tömítéseknél, nyomás alatt alkalmaznak, pl. a szegélyezéseknél a rögzítő-profilok mögött lapostető szigetelésekor.

Önthető tömítőanyag (Firestone Pourable Sealer) egy önthető kétkomponensű poliuretán tömítőanyag, melyet a csőszegélyezéseknél hézag-kitöltésre és tömítésre alkalmaznak.

Felület- és varrattisztító (Firestone Splice Wash) egy könnyen párolgó tisztítószer, melyet a QuickPrime Plus termékek alkalmazása előtt a felületek tisztítására fejlesztettek ki lapostető szigetelésekor.

Felülettisztító (Firestone Cleaner) egy alkohol alapú zsírtalanító, amelyet az EPDM gumilemezek, fém és más oldószerálló felületekről való mindennemű Firestone ragasztó és tömítőanyag hatékony eltávolítására használnak.

Akril festék (Firestone AcryliTop™ Coating) egy esztétikus festék, melyet az EPDM gumilemezek felületének bevonatául alkalmaznak.

 

Rögzítő eszközök RubberGard EPDM gumilemezzel végzett lapostető szigetelésekor

Acél rögzítősín (Firestone Coiled Metal Batten Strip) egy 25 mm széles, tekercses horganyzott acél rögzítő sín, mely 76 mm-ként előfúrt lyukakkal rendelkezik. A rögzítő sínt az EPDM szigetelő gumilemezek mechanikai rögzítésére alkalmazzák. A sín 3,05 m-es szálakban is kapható.

Falszegélyrögzítő profil (Firestone Termination Bar) egy extrudált alumínium szegélyrögzítő profil, mely a fal- és felépítmény szegélyezések mechanikai rögzítésére szolgál.

Rögzítő csavarok (Firestone Fasteners) (többféle) a rögzítősínek, rögzítő profilok és a rögzítő-tányérok és/vagy a hőszigetelés mechanikai rögzítésére alkalmazhatók lapostető szigetelés során.

Rögzítőtányér (Firestone V-Plates) 57 mm széles, horganyzott acél rögzítőtányérokat a Firestone Reinforced Perimeter Fastening Strip, azaz az erősített hajlatrögzítő szalagok mechanikai rögzítésére alkalmazzák.

Firestone Insulation Plates rögzítőtányérok a hőszigetelések aljzathoz történő rögzítésére szolgálnak.

 

QuickSeam termékek/ Öntapadó kiegészítők Firestone RubberGard EPDM gumilemezzel végzett lapostető szigeteléshez

Toldó-szalag (Firestone QuickSeam™ Splice Tape) 76 mm (3") széles, EPDM/butil bázisú, öntapadó toldó-szalag, melyet a Firestone EPDM gumilemezek helyszíni varratainak toldására fejlesztettek ki. Ez egy teljesen vulkanizált anyag, melyen a ragasztó egyenletes vastagságban biztosítja a tömítést lapostető szigetelésekor. A BIS rendszerhez (mechanikai rögzítés az átlapolásban) a toldó-szalag 152 mm-es szélességben is kapható.

Kellősítő (Firestone QuickPrime™ Plus) egy nagy száraz-anyag-tartalmú kellősítő, melyet az EPDM gumilemezek átlapolásaiban és toldásaiban a felületek tisztítására és alapozására fejlesztettek ki, a QuickSeam termékek előkészítésére. Az anyagot a QuickScrubber vagy QuickScrubber Plus eszközökkel (szivacsos dörzsi, vagy nyeles dörzsi) kell felhordani.

RMA rögzítő szalag (Firestone QuickSeam™ RMA Strip) erősített EPDM gumiszalag, melyen két öntapadó toldószalag van, az EPDM gumilemezek mechanikai rögzítésére fejlesztettek ki, az RMA rendszerhez.

Rögzítő-sínt takaró szalag (Firestone QuickSeam™ Batten Cover Strip) a rögzítősínek takarására, védelmére és tömítésére szolgál, a Firestone MAS rendszernél.

Erősített hajlatrögzítő szalag (Firestone QuickSeam™ Reinforced Perimeter Fastening Strip) az EPDM gumilemezek perem-menti rögzítésére alkalmazzák.

Vulkanizálatlan részletképző szegélylemez (Firestone QuickSeam™ FormFlash™) vulkanizálatlan gumi-lemez, mellyel a külső-belső sarkokat, a csőátvezetéseket és egyéb áttöréseket szegélyezik lapostető szigetelése során.

Vulkanizált részletképző lemez (Firestone QuickSeam™ SA Flashing) egy 457 mm (18") széles vulkanizált EPDM gumiszalag, teljes felületén QuickSeam Splice öntapadó toldószalaggal, melyet a fal-, attika- és felépítmény-szegélyezéseknél, ereszeknél, javításoknál és tetőösszefolyóknál alkalmaznak.

Szegélyező anyag (Firestone QuickSeam™ Flashing) egy lemezcsík, mellyel a szegélyeket és más részleteket lehet szigetelni.

Csőszegélyezés (Firestone QuickSeam™ Pipe Flashing) egy univerzális csőszegélyező elem, formásított EPDM-ből, mely a kerek, hozzáférhető csőátvezetések szegélyezésére alkalmazható.

Járólap (Firestone QuickSeam™ Walkway Pads) az EPDM gumilemez védelmére szolgálnak, a rendszeres közlekedési útvonalakon a lapostető felületén. 

 

Nagy szilárdságú varratkészítési technológia

A nagyméretű RubberGard EPDM gumilemezek helyszíni varratait az igen hatékony Firestone QuickSeam SpliceTape öntapadó toldószalaggal készítik. Nincs lángolvasztás, nincs hegesztés.Ezzel a technológiával a helyszíni varratkészítés folyamata lerövidül, könnyen kivitelezhető és igen tartós kapcsolatot eredményez. A technológia 1987-es bevezetése óta több millió folyóméter QuickSeam öntapadó toldószalagot építettek már be szerte a világon ipari, kereskedelmi és lakossági tetőkön egyaránt.

Kutatás és fejlesztés és környezetvédelem

A termék kiváló minőségének biztosítása érdekében a Firestone EPDM tetőszigetelő rendszer minden egyes alkotóelemét már a gyártás előtt szakképzett mérnökök és vegyészek tervezik és vizsgálják a Firestone Kutatási és Fejlesztési részlegénél. Minőségi gyártás A Firestone Building Products építőipari termékeit a legkorszerűbb gépekkel állítják elő. Prescottban található EPDM gyár megkapta az ISO 9001:2008 és ISO 14001:2004 minősítést, mely a cég elkötelezettségét bizonyítja a minőség és a környezetvédelem iránt.
A Firestone RubberGard EPDM lapostető szigetelő gumilemezek megszerezték az Europai CE minősítést. Ez bizonyítja, hogy a termék és gyártási folyamata megfelel a mai kor követelményinek a mechanikai ellenálló képesség és szilárdság, a tűzbiztonság, higiénia, egészség- és környezetvédelem területén csakúgy, mint biztonságos használat, zajvédelem, energia és hővédelem, tartósság, karbantarthatóság és azonosíthatóság szempontjából.

A Firestone RubberGard EPDM lemez egy semleges anyag, csekély mértékű környezeti hatással a gyártás, beépítés és a használat során. A gumilemezből mérgező anyagok nem válnak ki, ez lehetővé teszi a csapadék összegyűjtését és hasznosítását. A RubberGard EPDM gumilemez újrahasznosítható, járólapok vagy aszfaltburkolat formájában. A RubberGard EPDM szigetelőlemez a Singapore Green Labelling Scheme-től (SGLS) a “Környezetbarát, alacsony károsanyag kibocsátású, alacsony toxicitású" tanúsítványt kapta. Az SGLS tagja a Globális Ökocímkézési Hálózatnak (Global Ecolabelling Network=GEN) is, mely lehetővé teszi az SGLS által jóváhagyott termékek kölcsönös elismerését a hálózat minden tagjának részéről. Ezek az ökológiai előnyök és a szigetelőlemez 50 év feletti várható élettartama, a RubberGard EPDM lapostető szigetelőlemezt egy valós környezetbarát tetőfedő megoldássá teszik. 

Minőségi kivitelezés

A Firestone Building Products cég elkötelezett abban, hogy a cég alapítója, Harvey S. Firestone által megteremtett minőség és tökéletesség hagyományát megőrizze. A Firestone EPDM lapostető szigetelési rendszereket csak a hivatalos és Firestone által képzett szakkivitelezők építhetik be, akik szintén elkötelezettek a minőség iránt.
A kivitelezés minőségének fenntartása érdekében a Firestone cég megalapította a "Mester Kivitelező" díjat, melyet azoknak a kivitelezőknek adományoz, akik folyamatosan kiváló és minőségi munkát végeznek.

 

Továbbképzés és oktatás

A Firestone oktatási programok széles választékát kínálja a kivitelezők számára a Brüsszeli, a Pozsonyi, Pekingi Továbbképző Központjában, valamint számos regionális helyszínen. A továbbképzések célja megismertetni és megtanítani a kivitelezőknek az összes EPDM lpostető szigetelési rendszert. Ezenkívül a Firestone a tervezők és a megrendelők számára is szervez műszaki és költségvetés-készítési tanfolyamokat.

Szakmai segítség a tetőkön

A Firestone oktatási és szakmai támogatása a kivitelezés alatt álló tetőkre is kiterjed. A helyi műszaki tanácsadóink már a munka kezdésénél segítséget adhatnak, helyszíni szemlét és oktatást is tartanak a kivitelezők számára.

Műszaki információs anyagok

A Firestone számtalan műszaki dokumentációval rendelkezik, mint pl. a tervezői és kivitelezői alkalmazástechnikai utasítások, részletrajzok CAD formátumban, termékek műszaki és biztonsági adatlapjai és a költségvetés-készítő program. Tehát a Firestone Building Products minden szükséges műszaki információt biztosít a Firestone RubberGard EPDM gumilemezzel végzett lapostető szigetelések megfelelő, minőségi tervezéséhez, kiírásához és kivitelezéséhez.

Bármilyen információval vagy oktatással kapcsolatban keressen bizalommal telefonon vagy e-mailben.

>>Kattintson ide további Firestone RubberGard EPDM információkért