Back to top

Resista AK - PIR hőszigetelő tábla Alu-kraft kasírozással

>> Firestone PIR hőszigetelés tulajdonságai és beépítése

>> Firestone PIR lejtésképző hőszigetelő táblák tulajdonságai és beépítése

>>> Megnézem <<<

A PIR HŐSZIGETELÉS EREJE

A PIR hőszigetelés a legpraktikusabb és legköltséghatékonyabb mód az épületek energiahatékonyságának növeléséhez. Segítségével az épület nyáron hűvösebb, télen pedig melegebb lesz, így jelentős megtakarításokat lehet elérni a fűtési- és hűtési költségek terén. A megfelelő hőszigetelés a passzívházak egyik kulcskövetelménye, melynek célja az épület teljes ökológiai lábnyomának csökkentése.

A piacon számos hőszigetelő termék elérhető, de a merev poliizocianuráthab - PIR hőszigetelés - a leghatékonyabbak között van a milliméterenkénti teljesítményt illetően. Ez azt jelenti, hogy egy vékony és könnyűsúlyú PIR hőszigetelő tábla ugyanolyan hőszigetelési értéket tud biztosítani, mint más vastagabb, nehezebb hőszigetelő termékek.

A Firestone kezdetektől fogva a vízszigetelési megoldások teljes választékát kínálta, minden tetőtípusnak megfelelően. Ez a Firestone PIR hőszigetelés és PIR alapú felületjavító táblák (Isogard HD cover Board) kifejlesztését eredményezte.

Firestone PIR hőszigetelés lapostetőn

A Firestone RESISTA AK egy nagyteljesítményű PIR (poliizocianurát hab) hőszigetelő tábla, mindkét oldalon gázzáró, TÖBBRÉTEGŰ alumínium-kraft (AK) kasírozással.

A RESISTA AK PIR hőszigetelés beépíthető fa, beton és fém födémszerkezetű tetőkre, valamint új és felújításra váró épületekre a tető meredekségétől függetlenül.

A Firestone PIR hőszigetelés beépítésekor egyenletes, valamint lejtésképző felületű táblákat is használhatunk. A Firestone PIR hőszigetelés számos vízszigetelő lemezzel és ragasztóval kompatibilis, valamint használható:

 • 1. Mechanikusan rögzített
 • 2. Teljesen felületen ragasztott
 • 3. Terhelt tetőrendszereken

Firestone PIR hőszigetelés előnyei

RENDKÍVÜLI HŐELLENÁLLÁS

 • ugyanolyan hőellenállás, mint vastagabb (és nehezebb) hőszigetelő táblák estén

SZÉLSZÍVÁS-ELLENÁLLÁS

 • a hab és a kasírozás úgy került kialakításra, hogy optimális tapadást nyújtson ragasztott rögzítés esetén

MAGAS ÖSSZENYOMÓDÁSI ELLENÁLLÁS

 • felülete jól járható, kiváló választás olyan tetőkhöz, ahol nagyobb terhelés várható

JÓ TŰZVÉDELMI BESOROLÁS

 • a táblák nem égnek vagy olvadnak meg, nem csöpögnek, és nem segítik a tűz terjedését

KÖNNYŰSÚLYÚ

 • könnyű szállítani, felemelni és beépíteni. Segít csökkenteni a tető össztömegét, rövid a beépítési idő, és alacsonyak a költségek

BIZTONSÁGOS ÉS KÖNNYŰ KEZELHETŐSÉG

 • a PIR hőszigetelés kivitelezéséhez használt táblák széle nem éles, és a nyomtatott rácsozat segítségével könnyen méretre vághatók

TARTÓS

 • ha a Firestone PIR hőszigetelés megfelelően van beépítve, az épület teljes élettartamát garantálja

KÖRNYEZETBARÁT

 • a habtechnológia HCFC-mentes habosítóanyagot tartalmaz alacsony globális felmelegedésipotenciállal (GWP) és nulla ózonlebontó potenciállal (ODP)

 

A FIRESTONE PIR HŐSZIGETELÉS TULAJDONSÁGAI ÉS BEÉPÍTÉSE

A Firestone RESISTA AK belső rétege zártcellás PIR hab, amelyet mindkét oldalon gázzáró, TÖBBRÉTEGŰ alumínium-kraft kasírozással láttak el. Használható ragasztott, terhelt és mechanikusan rögzített tetőszigetelő rendszerek esetén is (NYILT LÁNG használata NÉLKÜL).

A PIR hőszigetelő táblák kasírozásán rácsos mintázat található, ami megkönnyíti és meggyorsítja a vágást és a beépítést. A PIR höszigetelés során használt táblák egyenes és lépcsős széllel is kaphatók.

HŐVEZETÉS 0,023 W/m.K           
ÖSSZENYOMÓDÁSI ELLENÁLLÁS 150 kPa
SŰRŰSÉG 30-32 kg/m³
SZAKÍTÓSZILÁRDSÁG TR80
TŰZVÉDELMI BESOROLÁS Euroclass E

A PIR hőszigeteléshez használt táblák vastagsága (mm): 30, 40, 50, 60, 75, 80, 100, 120, 125, 140, 160,

>> További méretekkel kapcsolatban keressen minket bizalommal

A PIR hőszigetelés beépítéséhez rögzítőelemeket és alátéteket vagy megfelelő hőszigetelőrendszer-ragasztót használhatunk.

A lapostető felületnek száraznak, szennyeződéstől mentesnek, simának, egyenletesnek és megfelelően erősnek kell lennie a tetőszigetelés kivitelezéséhez. A tető felülete lehet: helyszínen öntött beton, előre öntött betonelemek nyomóréteggel vagy anélkül (esztrich), könnyűbeton lapok, profilozott acél trapézlemez, szendvicspanelek és faburkolat (tömör fa, rétegelt lemez, OSB).

Acél trapézlemez esetén a PIR hőszigetelés táblavastagsága a barázda távolságának legalább egyharmada legyen.

Az 50 mm-nél vastagabb PIR hőszigetelő táblák max. 110 mm-rel nyúlhatnak túl. A hőszigetelő táblákat a tárolás során óvni kell a nedvességtől, amíg a vízszigetelő lemez beépítésre nem kerül.

1. PIR HŐSZIGETELÉS BEÉPÍTÉSE MECHANIKUSAN RÖGZÍTETT LAPOSTETŐ SZIGETELŐ RENDSZEREK ESETÉN

A Firestone PIR höszigetelés beépítésekor a táblákat csavarokkal és megfelelő alátétekkel rögzítjük a tető felületéhez. A PIR táblákat minden esetben a vízszigetelő lemeztől külön kell beépíteni. A táblánkénti rögzítőelemek és alátétek minimális száma a tábla méreteknek megfelelően változik.

További rögzítőkre lehet szükség erősen szeles területeken, illetve a tető széle körül. Kérjük, ellenőrizze a helyi szélterhelési követelményeket és/vagy lépjen kapcsolatba a Firestone műszaki részlegével.

2. PIR HŐSZIGETELÉS BEÉPÍTÉSE TELJES FELÜLETEN RAGASZTOTT LAPOSTETŐ SZIGETELŐ RENDSZEREK ESETÉN

A PIR hőszigetelés tábláihoz szükséges rögzítőelemek számát a szélteherszámítás alapján kell meghatározni, a helyi építési előírásoknak megfelelően. A hőszigetelő táblákat a márkajelzésmintával felfelé kell beépíteni az optimális szélteherrel szembeni ellenállás érdekében.

3. PIR HŐSZIGETELÉS BEÉPÍTÉSE TERHELT LAPOSTETŐ SZIGETELŐ RENDSZEREK ESETÉN

A Firestone PIR hőszigetelő táblák szabadon fektethetők, ha azonnal vízszigetelő lemez és a megfelelő leterheléshez használt anyag kerül rájuk (kavics- vagy beton járólapok). Ha a vízszigetelő lemezre nem kerül azonnal terhelés, a rendszert ideiglenesen rögzíteni kell.

 

RESISTA LEJTÉSKÉPZŐ HŐSZIGETELŐ TÁBLÁK ÉS BEÉPÍTÉSÜK

A víz megfelelő elvezetése alapkövetelmény lapostetők esetén. A tetőt a helyi építési előírásoknak megfelelően úgy kell megtervezni,hogy a lejtésnek köszönhetően biztosítsa a vízelvezetést, a víz ne gyűljön össze az összefolyóknál és tetőáttöréseknél. A lejtésképző táblák használata megoldást nyújthat, ha a tetőszerkezetnek nincs megfelelő lejtése. A Firestone RESISTA lejtésképző táblák 2%-os lejtést biztosítanak.

A Firestone PIR lejtésképző hőszigetelő táblák tetőtervvel és jelzőszámokkal vannak ellátva. A PIR hőszigeteléshez használt táblák egyrétegű és többrétegű rendszerben is beépíthetők.

A PIR hőszigetelés kivetelezéséhez használt lejtésképző tábláknak számos elhelyezési módja lehet, akár egy egyszerű tető esetén is. A projekt paraméterei határozzák meg, melyik terv a legjobb opció. Mi a Firestone-nál a megadott információk alapján állítjuk össze a PIR hőszigetelés során használt lejtésképző táblák elhelyezési tetőtervét a következő vízelvezetés-típusok egyikének megfelelően:

 • négy útvonalas lejtős elvezetés: az esővizet közvetlenül az összefolyókhoz/csatornákhoz vezetjük. Ez méltán kedvelt terv, mivel megakadályozza, hogy a víz összegyűljön a tetőn. Az összefolyók körül javasolt víznyelő körüli lesüllyesztést alkalmazni.
 • völgyszerű elvezetés: az esővizet nem közvetlenül elvezető ponthoz, hanem elvezető vonalhoz vezetjük. Ezt a kivitelt akkor szokták alkalmazni, ha a négy útvonalas lejtős elvezetés túl bonyolult lenne. Az összefolyók között ellenlejtőt lehet használni.

A Firestone PIR hőszigetelés kivitelezése során figyelni kell a helyi előírásoknak megfelelő magasságra a kiemelkedések, korlátok, tetőszélek, ablakok, ajtók és áttörések körüli szigetelésnél. Szükség lehet ezen kívül különböző hosszúságú rögzítőelemek alkalmazására, ha a PIR hőszigetelést vagy a vízszigetelő lemezt mechanikusan kell rögzíteni.

 

>> További angol nyelvű információkért a Firestone PIR hőszigeteléssel kapcsolatban kattintson ide

>> Amennyiben a PIR hőszigeteléssel kapcsolatban kérdése van, vegye fel velünk a kapcsolatot