Back to top

TPO/FPO lemez hegesztése: a hegesztés nem csak a hőmérséklet-beállítás függvénye

A TPO/FPO (termoplasztikus poliolefin - rugalmas poliolefin) csapadékvíz-szigetelő lemez az egyik legkeresettebb kereskedelmi vízszigetelő lemez a piacon. Ám nem minden TPO/FPO lemez egyforma. Minden gyártó saját TPO/FPO vízszigetelő lemezt készít egyedi összetétellel, terméktulajdonságokkal, gyártási technológiával. Ennek következtében a végtermékek minősége és teljesítménye jelentősen eltérhet.

A jó minőségű TPO/FPO lemez gyártása a kiváló kémiai ismereteken alapul, amely rendkívül fontos a megfelelő polimer megalkotásához, hiszen ez adja a termék lényegét. Ennek alapján TPO/FPO minden más eleme együttesen éri el a kívánt eredményt.

Mi befolyásolja a TPO/FPO vízszigetelő lemez hegeszthetőségét?

A TPO/FPO hőre lágyuló műanyag, tehát hegeszthető. Ez homogén csapadékvíz-szigetelést eredményez, amely megvédi az épületet az időjárás viszontagságaitól. Gyakori tévhit, hogy a hegesztés csupán a hegesztőberendezés megfelelő beállításától és a TPO/FPO lemez összehegesztésétől függ. Bár a jó minőségű hegesztés eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő hegesztőberendezés, az áramellátás és hőmérséklet-beállítás, de ez azonban még nem minden.

Sok múlik a TPO/FPO vízszigetelő lemez összetételén. A legtöbb TPO/FPO lemez három rétegből áll: egy felső rétegből, egy középső szöveterősítésből és egy alsó rétegből.

A felső réteget éri közvetlenül a környezeti és egyéb, első sorban, mechanikai hatás, ezért az alsó réteghez képest ebben a rétegben több adalékanyagra van szükség a kívánt teljesítmény eléréséhez. Ez azt jelenti, hogy e rétegek másként készülnek.

Döntő fontosságú tehát, hogy a felső és az alsó réteg összetétele között megfelelő egyensúly legyen, így kapunk kiváló hegesztési felületet. Amennyiben ez az egyensúly nem megfelelő, a felső és az alsó réteg hegesztéséhez eltérő beállításokra lehet szükség, ami megnehezíti az ideális hegesztési technológia megválasztását.

A felső és alsó réteg vastagsága szintén fontos szerepet játszik a hegeszthetőségben. A TPO/FPO vízszigetelő lemez hegesztésekor a hegesztés a felső és az alsó réteg között történik. Ha valamelyik réteg nem elég vastag, nem lesz könnyű összehegeszteni a lemezt. A hegesztés minősége a vékonyabb, gyengébb rétegtől függ.

Egy másik tényező, amely szintén megkönnyíti a TPO/FPO lemez hegesztését, a felső és az alsó réteg színe. Ha a felső és az alsó réteg közötti színkülönbség nem nagy, akkor a hő alkalmazásakor nem lesz nagy a hőmérséklet-különbség e két réteg között, ami megkönnyíti a hegesztést.

Összefoglalva: a TPO/FPO vízszigetelő lemez hegeszthetősége döntő szerepet játszik a lapostető csapadékvíz-szigetelésének végső teljesítményében. A fent említett összes tényezőt figyelembe kell venni a vízhatlan hegesztési eredmény eléréséhez.

A Firestone Building Products UltraPly TPO/FPO cspadékvíz-szigetelő lemez hosszú élettartamú, mert a kialakítása során a hegesztési szempontokat maximálisan szem előtt tartottuk.

>> Gondolkozz kreatívan a TPO/FPO részletképzővel

>>További információk TPO/FPO csapadékvíz szigetelő lemezünkről

>>Lépjen velünk kapcsolatba és kérjen ingyenes termékmintát