Back to top

Megáll a... jegem! A Firestone vízszigetelő lemezek állják a jégesőt

Erdőtüzek, aszályok, árvizek, hurrikánok, jégesők... Az elmúlt években egyre súlyosabbá váltak a szélsőséges időjárási események szerte a világon. Úgy tűnik, a fő bűnös az emberi eredetű éghajlatváltozás, amelyet az emberek okoznak fosszilis tüzelőanyagok elégetésével, erdőirtással és intenzív állattenyésztéssel.

Az időjárási szélsőségeket összegző európai adatbázis (European Severe Weather Database, ESWD) szerint nagyobb és intenzívebb jégesők esnek nemcsak a hagyományosan jégesők által sújtott régiókban, hanem az egész világon. Gyakran a jégesők jelentik a legkomolyabb, legnagyobb kihívást támasztó fenyegetést a tetők számára. Különösen nagy kárt tudnak okozni: pusztán „esztétikai” károk mellett akár szivárgáshoz, illetve hasonlóan komoly problémákhoz is vezethetnek, amelyek további károkkal járnak. A jégeső okozta tetőkárok többek között a jégeső méretétől és intenzitásától, a szigetelőanyag típusától és életkorától függenek. Bizonyos csapadékvíz szigetelő lemezeket jobban károsít a jégeső, mint másokat – ez attól is függ, miből készült a termék, és hogy hosszú távon ellenálló-e.

A mai világban elengedhetetlen a rugalmas ellenállóság, és emiatt már a tervezés során figyelembe kell venni az épület burkolatának jégeső-ellenállását. Mi a Firestone Building Products-nál elkötelezettek vagyunk, hogy olyan rugalmasan ellenálló termékeket kínáljunk, amelyek képesek megbirkózni a szélsőséges időjárási eseményekkel, majd utána könnyedén helyre tudnak állni.

RubberGard EPDM és UltraPly TPO/FPO csapadékvíz-szigetelő lemezeinknek nemcsak kiváló a tartósságuk, hanem kiemelkedően ellenállnak a jégesőnek is. A jégeső-ellenállásuk meghatározásához mindkét lemezt leteszteltük az EN13583 szabvány szerint. Ez a szabvány határozza meg a szilárd és hőszigetelés aljzatra beépített bitumen, a műanyag és a gumi tetőszigetelő lemezek jégeső-ellenállását. Az eredmények megerősítették, hogy mind a RubberGard EPDM, mint az UltraPly TPO/FPO lemez a piacvezetők között van a jégeső-ellenállás terén.

Mindkét lemez kiváló eredményt ért el minden, az általunk forgalmazott vastagságban. Általánosságban a jégeső-ellenállás annál jobb, minél vastagabb a lemez – ezt a teszteredmények is mutatják. Harmadik fél által végzett tanulmányok kimutatták, hogy a hagyományos vízszigetelő lemezek jégeső-ellenállása jelentősen csökken az életkoruk előrehaladtával, míg az EPDM és TPO/FPO lemezeinknek teljes élettartamuk során kiváló a jégeső-ellenállásuk.

>>Tudjon meg többet csapadékvíz-szigetelő lemezeinkről

>>További információkért lépjen velünk kapcsolatba