Back to top

Hogyan segíthetnek a Firestone tetőszigetelő megoldásai az európai épületkorszerűsítési programban?

Az Európai Bizottság által létrehozott európai zöld megállapodás célja, hogy 2050-re megvalósuljon a klímasemlegesség. A köz- és magánépületek korszerűsítése kulcsfontosságú kezdeményezés, hogy az építőipar előtérbe helyezze az energiahatékonyságot, és megvalósulhasson ez az ambiciózus célkitűzés.

Az európai épületkorszerűsítési program, amelyet 2020 októberében tettek közzé, azt célozza, hogy lakó- és nem lakáscélú épületek éves energiafelújítási aránya 2030-ra legalább megduplázódjon, hogy javuljon az épülethasználók életminősége, csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása, és további százhatvanezer zöld munkahely jöjjön létre az építőiparban.

Az épülethatékonyság kulcsfontosságú ennek eléréséhez. Az EU meglévő épületállományának nagy része nem energiahatékony. A legtöbb épületben még fosszilis energiaforrással fűtenek és hűtenek, régi technológiákat és rossz teljesítményű alapanyagokat használnak. Az európai zöld megállapodás céljainak eléréséhez az épületeket teljes életciklusuk során energiahatékonyabbá, alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátásúvá és fenntarthatóbbá kell tenni.

A cél azonban nem csak az energiaszámlák és a kibocsátások csökkentése. A felújítás számos lehetőséget teremthet, és messzemenő társadalmi, környezeti és gazdasági előnyökkel járhat. A felújítás révén az épületeket egészségesebbé, környezetbarátabbá, okosabbá, akadálymentessé és a szélsőséges természeti eseményekkel szemben ellenállóbbá lehet tenni. A Covid járvány felhívta a figyelmet az épület környezetének fontosságára, hogy "jobb normát" kell létrehozni, le kell küzdeni az energiaszegénységet, és a kilábalás során senkit sem szabad hátrahagyni.

Rendeleteket és finanszírozási rendszereket fogadtak el, hogy ösztönözzék az energiahatékony épületkorszerűsítést egész Európában, és a tagállamok újjáépíthessék gazdaságukat a járvány után. Olaszország, Görögország és a Cseh Köztársaság már reflektorfényben vannak, amiért kikövezik az utat az épületkorszerűsítési program sikerességéhez. Franciaország progresszív intézkedéseket fogadott el: ezek értelmében a rossz energetikai teljesítményű épületek esetében 2021-től tilos emelni a bérleti díjat, 2023-tól pedig nem is lehet bérelni ilyen épületeket, végül 2028-tól kezdődően a legrosszabb energetikai teljesítményt nyújtó épületek közül az összeset kötelező lesz felújítani. Hollandiában 2023-ra minden irodaépületnek C., 2030-ra pedig A. osztályú energetikai tanúsítvánnyal kell rendelkeznie. Belgium (Flandria) döntéshozói szintén olyan szakpolitikai javaslatokat mérlegelnek, amelyek értelmében a nem lakáscélú épületek energetikai tanúsítványai esetében 2030-tól előírnának egy bizonyos minimumszintet, valamint a bérelt lakásokra vonatkozóan is minimumszintet írnának elő.

Tetőkorszerűsítés

Mivel az épületek energiájának 25-30%-a a tetőn át távozik, világos, hogy minden tervnek, amely az energiahatékonyság javítását célozza, a tetőre kell koncentrálnia.

A Firestone Building Products fő prioritásai a jövőorientáltság, a magas teljesítmény és a fenntarthatóság. Forradalmi tető-vízszigetelő és -hőszigetelő termékeket kínálunk, amelyek tartós, fenntartható és hosszan tartó megoldásokat biztosítanak, és különösen alkalmasak korszerűsítéshez.

EPDM vízszigetelő lemezünket közvetlenül be lehet építeni a meglévő tetőrendszerekre, legyen szó bitumenes bevonatról vagy egyrétegű lemezekről, így elkerülhetjük a felesleges építési hulladék keletkezését.

A poliizocianuráthabból (PIR) készült szigetelőtermékeink, amelyek pihekönnyű, merev, kiváló termikus tulajdonságokkal bíró hőszigetelő panelekből állnak, nem növelik jelentősen a meglévő tető súlyát, biztosítják az energiaigény csökkenését, csökkentik az energiaszámlákat, és alacsony a tulajdonlási költségük.

A Firestone Building Products aláírta az európai épületkorszerűsítési kampányfelhívást, amely célja, hogy létrejöjjön egy "Korszerűsítési alap minden európai számára", és elkötelezett az építészekkel, épülettulajdonosokkal és kivitelezőkkel folytatott nyílt párbeszéd mellett, hogy zöldebb és reziliensebb Európát építhessünk.

>> További információk termékeinkről

>> Kérjen ingyenes termékmintát! Lépjen velünk kapcsolatba!