Back to top

Hatékony és fenntartható takarmánytárolás az EPDM gumifólia segítségével

A falközi- és kazalsilók hatékony és gazdaságos megoldást nyújtanak a gabona vagy takarmány tárolásához: megvédik azt a nedveségtől és az oxigéntől, miközben megőrzik a tápértékét.

A silókat a biogázgyártásra szánt takarmány megóvására is használják. Egy biogáz-létesítményhez jelentős befektetésre van szükség, így a kukorica és egyéb biomassza-alapanyagok penész elleni védelme alapvető fontosságú, hogy elkerülhessük az energia- és végső soron a pénzveszteséget.

Számos különböző siló fedésére használható anyag van forgalomban. A mezőgazdaságban az egyik legelterjedtebb megoldás a műanyag ponyva, amelyet abroncsokkal súlyoznak le. Ez a fajta silófedés, amely leginkább kis sűrűségű polietilénből (LLDPE) készül, maximum 18-24 hónapig tart ki. Habár életciklusuk végén elméletileg újrahasznosíthatóak, a műanyag silótakarókat leggyakrabban elégetik, vagy szeméttelepeken kötnek ki.

A Firestone GeoSmart EPDM gumifólia egyszerű, hatékony, tartós és fenntartható alternatívát kínál a silók lefedéséhez. Mivel nagyon alacsony a víz- és gázátereszetése, és egyszerű a beépítése, segít megőrizni a takarmány minőségét, és jelentősen csökkenti a veszteséget a silóhalom tetején (< 1%).

A szintetikus gumiból (EPDM=etilén-propilén-dién-monomer) készülő GeoSmart fóliák robusztusak, tartósak és könnyen használhatóak. Vegyi összetételük miatt ellenállnak az ózonnak, az UV-sugaraknak, a mikroorganizmusoknak és az olyan időjárási körülményeknek, mint a jégeső vagy hó. Rugalmasságuk miatt könnyen alkalmazkodnak a változó időjáráshoz anélkül, hogy eltörnének vagy megrepednének. A gumifólia felületén károsodás nélkül végig lehet sétálni, és mivel nem csúszósak, csökkentik a balesetek kockázatát.

Ezek a tulajdonságok rendkívül tartóssá teszik a GeoSmart EPDM gumifóliákat, amelyek több éven át használhatóak, megőrzik a takarmány minőségét, és jelentősen csökkentik a gazdaság vagy biogázlétesítmény hulladéktermelését. Nagyon kevés karbantartást igényelnek, és könnyen javíthatóak, így tovább nő életciklusuk.

Az EPDM kémiailag inert anyag, így nem bocsát ki toxikus anyagokat a levegőbe vagy vízbe, és használata teljesen biztonságos az állatok számára, amelyek megeszik a takarmányt, illetve az emberek számára, akik az ezen állatokból készített termékeket fogyasztják tejtermékek vagy hús formájában.

A GeoSmart EPDM gumifóliák 0,8 mm-es vastagságukkal alkalmazkodnak a silóhalom méretéhez, és optimális anaerob tárolási körülményeket biztosítanak. Súlyuk (0,76 kg/m²) miatt kevesebb nehezék is elegedő, így gyakorlatilag nem szükséges abroncsokat használni.

>> Hogyan végezzünk silófedést GeoSmart gumifóliával 

>> Ingyenes anyagmintáért vagy további információért termékünkről, lépjen velünk kapcsolatba