Back to top

Firestone csapadékvíz-szigetelő lemez: tökéletes választás a városi zöldtetőkhöz

A zöldtetők már több évtizede megjelentek az egész világon. Számos európai önkormányzat támogatja a beépítésüket a városi környezetbe, sőt, egyes régiókban még kötelezővé is tették új épület esetén. A Firestone EPDM és TPO tetőszigetelő lemez megbízható és tartós megoldást kínál zöldtető kialakításához.

A zöldtető, azaz a  növényzettel telepített tető gyakorlatilag azt jelenti, hogy a lapostetőn a tetőszigetelésen (hőszigetelés, vízhatlan csapadékvíz-szigetelés) speciális ültetőközegbe kerül az élő növényzet. A zöldtetőknek két fő fajtájuk van: lehetnek extenzívek és intenzívek. Az extenzív zöldtetőkre valamilyen varjúháj kerül (pl. pozsgás növények) – ezt a megoldást használják a leggyakrabban lapostetőkön, mivel pehelykönnyű és nem igényel sok karbantartást. Az intenzív zöldtetőket tetőkerteknek is nevezik: ezek összetettebbek, többféle növény ültethető rájuk, például fák és bokrok, amelyek öntözést, trágyázást és karbantartást igényelnek.

Amellett, hogy esztétikusak, a zöldtetők számos előnyt kínálnak a környezetnek, valamint a tulajdonos és a helyi közösség számára is. Ha az épületen zöldtető van, plusz pontokat kap az olyan értékelőrendszerekben, mint a BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) és a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), ami javítja az épület környezetvédelmi besorolását, ezáltal növelve az ingatlan értékét.

A zöldtetők általánosan pozitívan hatnak a közegészségre és a jólétre. Javítják a levegőminőséget és a biodiverzitást azáltal, hogy élőhelyet biztosítanak növények, madarak és olyan hasznos rovarok számára, mint a poszméhek, méhek és lepkék.

A zöldtetők egy másik jelentős előnye, hogy enyhítik a „városi hőszigethatást” azáltal, hogy párologtatással nedvességet juttatnak a környezetbe. Ezen felül a növényzet felszíne jobban visszaveri a napsugarakat, mint a hagyományos tetőszerkezetek, ami tovább fokozza a hűtőhatást.

A zöldtetők hőszigetelők is, így kevesebb energiára van szükség az épület fűtéséhez, illetve hűtéséhez. Nyáron a zöldtetők szabályozzák a meleget, hűvösebb levegőt biztosítva a belterekben. Hidegben csökkentik az épület hőveszteségét. A hőszigetelésen kívül a zöldtetők elnyelik a zajt, és hozzájárulnak a zajszennyezés általános csökkentéséhez a városi környezetben.

A zöldtetőrendszerek egy másik kulcsfontosságú tulajdonsága a hatékonyabb csapadékvíz-kezelés. Ha nagy mennyiségű eső esik, a zöldtető növényei és talaja felfogja a víz egy részét, majd lassan visszaengedi a csatornarendszerbe, valamint párologtatással a levegőbe juttatja. Ez minimalizálja az árvíz lehetőségét.

Végezetül a zöldtetőrendszer meghosszabbítja a vízszigetelő lemez élettartamát, mivel extra védelmet nyújt az olyan időjárási körülmények ellen, mint a jégeső, szél, szélsőséges hőmérséklet-ingadozás, UV-sugarak stb.

A Firestone egyrétegű csapadékvíz-szigetelő lemeze robusztus, könnyű beépíteni és karbantartani, ezért tökéletes választás az extenzív zöldtető szerkezetekhez. Mivel minden időjárási körülmény között kiváló a teljesítménye, és bírja a nagyon magas és nagyon alacsony hőmérsékleteket is, kiemelkedően tartós tetőfedő megoldást nyújt. A Firestone RubberGard EPDM és az UltraPly TPO lemezek is sikeresen átmentek az EN 13948 és FLL gyökér-áthatolási teszten, amelyet a német FLL (Tájkutatási, -Fejlesztési és -Építési Társaság) fejlesztett ki. Ezen kívül bírja a karbantartás során jelentkező gyalogosforgalmat – karbantartásra egy idő után minden zöldtető esetén szükség van.

Készen áll, hogy bezöldítse tetőjét? Tudjon meg többet a Firestone csapadékvíz-szigetelő rendszerekről.

>> További kérdése van? Lépjen velünk kapcsolatba, vagy kérjen ingyenes termékmintát!