Back to top

Energiasemleges úszónegyed Rotterdamban, amelyet RubberGard EPDM vízszigetelő lemezzel tettek vízhatlanná

A Rotterdam Feijenoord negyedében található Nassauhavent 1890 és 1892 között ásták, és eredetileg olyan gyáraknak készült, amelyeket vízi útra kellett telepíteni, de vasúti összeköttetésre is szükségük volt. A 20. század második felében, amikor egyre nagyobb teret hódított a szárazföldi fuvarozás, sok vállalat elhagyta a területet, és Nassauhaven használaton kívüli kikötővé vált.

2019-ben a Public Domain Architects (PDA) elindított egy kísérleti projektet, amelynek célja egy 18 tágas úszóházból álló kerület megépítése a Nassauhaven árapályból származó vizén. A házak jövőállóak, fenntarthatóak és kellemes lakókörnyezetet kínálnak. Egy olyan városban, mint Rotterdam, ahol korlátozott a rendelkezésre álló hely, és egyre nő a kereslet a minőségi lakhatás iránt, e projekt fenntartható megoldásnak tűnt.

Az úszóházakat úgy tervezték, hogy energiahatékonyak legyenek, és minden építőanyagot úgy választottak ki, hogy fenntartható, masszív és esztétikus épületek jöjjenek létre. Minden házat alap napelemkészlettel szereltek fel, amelyet a háztulajdonos tovább bővíthet. A hőt biomassza termeli, és a szennyvizet közvetlenül az épületben kezelik és tisztítják.

Mind a tizennyolc úszóház előregyártott, vagyis nem a helyszínen épült. Miután elkészültek a falak, a tetőt 1,1 mm vastag Firestone RubberGard EPDM vízszigetelő lemezzel tették vízhatlanná, amelyet teljes felületen a PIR hőszigeteléshez ragasztottak. Végül a házakat elszállították a helyszínre, a Nassauhaven kikötőbe.

A RubberGard EPDM ideális az moduláris építkezések esetén. Többféle szélességben kapható, ami maximalizálja a hatékonyságot és minimalizálja az anyagi veszteséget. Ezen felül a RubberGard EPDM tetőrendszer beépítéséhez nincs szükség nyílt lángra, ami fontos szempont nem helyszíni építkezés esetén.

A RubberGard EPDM rendkívül tartós és ellenálló, valamint napelemes és zöld tetők építéséhez is alkalmas. Inert anyagból készült, vagyis nem bocsát ki szennyező anyagokat a tetőről lefolyó esővízbe. Így az esővizet közvetlenül bele lehet engedni a Nassauhaven vizébe, nem kell tisztítani.

A projektet nevezték „az év teteje 2020” holland díjra lapostető kategóriában.