Back to top

Az új franciaországi médiakönyvtár és a RubberGard EPDM lapostető szigetelő lemez

Az elmúlt években jelentős demográfiai növekedés ment végbe az észak-kelet-franciaországi Courcelles-lès-Lens városában. Az önkormányzat 2017-ben pályázatot írt ki egy elhagyott kereskedelmi épület átalakítására médiakönyvtárrá, mivel a lakosság kinőtte a meglévő könyvtárat.

A lille-i székhelyű ZITA! DAMIEN GUIOT ARCHITECTES-URBANISTES építészeti iroda nyerte el a pályázatot egyedi tetőjavaslata miatt. Az építészek egy olyan, modulokból álló tetőt álmodtak meg, amely a környező épületek méretére emlékeztet, és amely segítségével nagy belső tereket lehet kialakítani oszlopok nélkül.

A tető tizenkét egyforma modulból áll, mindegyik 8 x 8 méteres, és mindegyik más-más irányba néz. Mindegyik modul legmagasabb pontja alatt ablak nyílik, hogy a médiakönyvtár fényben fürödjön, és lehessen látni a környező tájat. „A fogyasztás e volt templomát a fénylő kultúra katedrálisává kell alakítanunk, mindkettőből a legjobbat kihozva” – magyarázta DAMIEN GUIT építész.

A modulokat Firestone RubberGard EPDM tetőszigetelő lemez fedi, amelynek elsődleges vízzáró szerepén kívül építészeti funkciója is van. A fekete színű lemezek az esztétikai megoldás részét képezik, és erős lejtésszögüknek köszönhetően a homlokzat részévé válnak. A fekete szín kontrasztban áll az épületet borító piros téglával és az üveggel, és hozzájárul az épület egyediségéhez. „Rendkívül szokatlan, hogy egyetlen megoldás segítségével vízállóvá tudjuk tenni a tetőt és a homlokzatot is. Az épülettulajdonos így pénzt spórol, de nem kell kompromisszumot kötnie a minőség vagy tartósság terén” – mondta az építész.

Aprólékos beépítés

A projekt egyik fő kihívása ez az innovatív megközelítés volt. Az építészirodával, és a tetőfedő céggel szorosan együttműködtünk, hogy az épület minden technikai szempontnak és szabályozásnak megfeleljen. Az általunk, a Firestone által engedélyezett helyi tetőfedő cég, a DUBOIS COUVERTURES pontosan és gondosan építette be a gumilemezt, különösen a homlokzaton és az ereszeknél. Mindig szoros kapcsolatot tartunk az ügyfeleinkkel. A projekt során végig támogattuk a kivitelező céget: munkájukat egy szaktechnikus segítette, aki tanácsot adott, és a helyszínen validálta az épületet.

Összesen 2500 m² RubberGard EPDM lemez került felhasználásra, amelyet Firestone BA-2012 általános kontaktragasztóval ragasztottak teljes felületen az alapra. A lángmentes beépítési módszer kényelmes, biztonságos és gyors beépítést tett lehetővé. A projekt során felhasznált EPDM lemez 1,5 mm vastag, és súlya 1,85 kg/m², így nem húzza le a tetőszerkezetet, és tovább könnyítette a helyszíni kezelést.

Hosszan tartó megoldás minimális karbantartással.

Mivel a RubberGard gumilemez fekete, nem látszik rajta a kosz, amely idővel megjelenhet az eső miatt. Ez rendkívül előnyös e projekt esetén, mivel a médiakönyvtár tetejének legmagasabb pontjai majdnem 9 méter magasak, így nem lehet gyakran tisztítani őket. Korlátozott tehát a lehetőség karbantartásra és beavatkozásokra.

A RubberGard gumilemez élettartama több mint 50 év. Kiválóan bírja az UV-sugárzást és az ózont. Mivel rugalmassága nagyobb mint 300%, így alkalmazkodik az esetleges épületmozgásokhoz és hőmérséklet-ingadozásokhoz.

>> További információk a lapostető szgetelő gumilemezről

>> Ha szeretne ingyenes RubberGard termékmintát, vagy van egy projekt ahol használná a Firestone EPDM gumilemezt, lépjen velünk kapcsolatba!