Back to top

A tetőszigetelési rendszerek szerepe a BREEAM és LEED értékelési módszerekben

Napjainkban egyre fontosabb követelménnyé válik, hogy az építkezések fenntarthatóak és környezetbarátak legyenek. A zöldépületek vonzó, megbízható befektetések, mivel alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz, és úgy tervezték őket, hogy a jövő generációinak is hasznosak legyenek. Az építészek, épülettulajdonosok és még az épületek lakói is fenntarthatóbb és költséghatékonyabb hozzáállásra vannak ösztönözve, hogy javítsák az épület környezetvédelmi besorolását és ezáltal a piaci értékét.

Ezekkel összefüggésben az olyan zöldépület-osztályozó rendszerek, mint a BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) és a DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) úgy próbálják csökkenteni az építkezések negatív hatásait, hogy felelős tervezésre és erőforrás-felhasználásra ösztönöznek. E rendszerek értékelik az épület környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatósági teljesítményét, a tervezés és építés szakaszától egészen a felújításig.

A BREEAM- és LEED-értékelést független harmadik felek végzik, akik különböző kategóriákban értékelik az épületet. Ezek magukban foglalják az energia- és vízhasználatot, az egészséget és jólétet, a szennyezést, a fuvarozást, az alapanyagokat, a hulladékot, illetve az ökológiai és kezelési eljárásokat.

Aktívabb tető

A tetőrendszerek alapvető szerepet játszanak a zöldépület-osztályozási programokban. Az elsődleges funkciójuk mellett, vagyis hogy hosszú távú védelmet biztosítanak a környezeti hatásokkal szemben, könnyen javíthatónak illetve energiahatékonynak kell lenniük.

Ezért lényeges, hogy milyen vízszigetelő lemezt és tetőszigetelési megoldást választunk. Ha napelemes- vagy zöldtetőt telepítünk a lemezre – vagy ami még jobb, kombináljuk a kettőt –, azzal sokkal jobb besorolást érhetünk el.

Elkötelezetten támogatjuk a BREEAM és LEED rendszereket. Olyan tetőmegoldásokat kínálunk, amelyek hozzájárulnak, hogy mindkét programban magas besorolást érhessen el és jól megtervezett, különösen jól fenntartható tetőrendszereket építhessen.

A csapadékvíz-szigetelő rendszereink megbízható és tartós megoldást kínálnak a zöld-, napelemes- és kéktetők esetén. E tetők „aktívvá” válhatnak, és a társadalomban is fontos szerepet tölthetnek be: segíthetnek megküzdeni a helyhiánnyal a városokban, azaz például a zöldtetők új életteret kínálnak a lapostetőn, továbbá előmozdítják a társadalmi kapcsolatok bővülését a közösségekben.

>>Kérjük, lépjen kapcsolatba velünk, ha átfogó képet szeretne kapni a BREEAM és LEED standardokról és arról, hogy a műszaki megoldásaink hogyan tudnak hozzájárulni az épülete környezeti lábnyomának csökkentéséhez és értékének maximalizálásához.