Back to top

A RubberGard EPDM a moduláris szerkezetekhez való felhasználhatóságával járul hozzá a körforgásos építőipar megszületéséhez

A körforgásos gazdaság egyre inkább a figyelem középpontjában van, és a különböző iparágak és társadalmak is elismerik fontosságát, mivel potenciális megoldást nyújt a növekvő kereslet és a korlátozott anyagellátás közötti eltérésre. A körforgásos gazdaság fogalmát, amelynek alapja a csökkentés, illetve az anyagok újrahasznosítása és újrahasznosíthatósága, már több területen is sikeresen alkalmaztákaz elektronikus termékektől a divatiparig – az építőiparban és az építőanyagok terén azonban eddig kevéssé volt jelen.

Ennek megfelelően a nemrég született európai zöld megállapodás azt célozza, hogy az EU méltányos és virágzó társadalommá alakuljon modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággal, amelyben 2050-ig nullára csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, és amelyben a gazdasági növekedés nem az erőforrások felhasználásán alapul.

Az építőipar jelentős mennyiséget használ fel a világszinten elérhető erőforrásokból, és jelentős mennyiségű hulladékot termel. Ezt ugyanakkor ellensúlyozhatja, ha hozzájárul a körforgásos gazdaság meghonosításához úgy, hogy környezetbarátabb épületállományt hoz létre. A moduláris építkezés tökéletesen beleillik a körforgásos gazdaság szellemiségébe, és hozzájárulhat egy körforgásos épületállomány létrehozásához. Ezen kívül jelentősen segítheti az építőipar szénlábnyomának csökkentését, és javíthatja az iparág fenntarthatóságát.

A moduláris építkezés olyan környezeti előnyöket biztosít, mint például az erőforrás-hatékonyság, a hulladéktermelés csökkentése és az újrahasznosíthatóság, mivel alkalmazkodóképes, újrahasznosítható elemeket használ. Bizonyított, hogy az előregyártott épületek kulcsfontosságúak a nyersanyag-megtakarításhoz, a hulladéktermelés csökkentéséhez, az elemek újrahasznosíthatóságához és az optimalizáció egyéb formáihoz az építőiparban. A moduláris jelleg azt is lehetővé teszi, hogy módosítsuk, lebontsuk vagy áthelyezzük az épületet, amely elemeit szinte úgy lehet újrahasznosítani, mintha legókockák lennének. A moduláris épületek az élő épületek egy új fajtáját képezik. Ezen épületek, amelyek gondolkodnak, éreznek és alkalmazkodnak, a modern, fenntartható városok sarokkövei lesznek.

Az elmúlt években a szemtanúi lehettünk, hogy megugrott a moduláris építkezés iránti kereslet, nemcsak a lakóépületek, hanem olyan állami épületek terén is, mint az iskolák és kórházak, valamint a kereskedelmi épületek, például hotelek, bevásárlóközpontok stb. esetén is.

A moduláris építkezés azt jelenti, hogy az épület nem a helyszínen, hanem gyári környezetben készül (pl.: moduláris házak). Ez nagyon vonzó opció olyan projektek esetén, ahol kevés idő áll rendelkezésre, vagy a helyszín/az időjárási körülmények kihívást jelentenek. A modulokat nagyméretű darabokban gyártják, amelyeket az építkezés helyszínére szállítanak, és ott szerelik össze őket.

A moduláris építkezés számos előnyt kínál a hagyományos építkezéssel szemben. Ezeket az előnyöket leginkább azokban a szektorokban használják ki, ahol a költség, az időkeret és a helyszín kihívást jelent, így különösen megéri ezt a módszert választani.

  • Rövidebb építési idő – mivel a modulok nem a helyszínen, hanem egy gyárban, védett környezetben készülnek, jóval kevesebb idő és a helyszínen jóval kevesebb munkaerő szükséges. Ezen kívül az építkezés kevésbé zavarja a helyszín környezetét, és kevesebb az időjárási viszonyok miatti korlát, így hatékonyabb az építkezés. Mivel a helyszíni munkálatokat és a moduláris elemek megépítését párhuzamosan is el lehet végezni, az építkezés jelentősen rövidebb ideig tart.
  • Jobb minőség, ami mindig garantálható – mivel az elemek gyárban készülnek, az építés folyamán végig gyári minőségellenőrzést lehet végezni. Ezzel el lehet kerülni az ellenőrzések miatti késedelmeket, és minden esetben garantálható a magas minőség. A tető szempontjából ez azt jelenti, hogy a RubberGard EPDM rendszer beépítése után minden egyes elem vízzáróságát ellenőrizni lehet. Az elemeket csak akkor kell a helyszínre szállítani, amikor szükség van rájuk.
  • Alacsonyabb költségek – mivel csökken az építkezés ideje és a helyszínen dolgozók száma, gyakran alacsonyabbak a költségek, így a projekt költségvetésének nagyobb részét lehet minőségi alapanyagokba fektetni.
  • Alacsonyabb egészségügyi és biztonsági kockázat – mivel az építkezés nagy része ellenőrzött, gyári környezetben történik, jelentősen csökkennek a helyszíni kivitelezéshez kapcsolódó egészségügyi és biztonsági kockázatok.
  • A különböző időjárási körülmények és a szennyezőanyagok befolyásoló hatása elhanyagolhatóamint a RubberGard EPDM tetőszigetelő lemez (bármilyen helyszínen) rákerül a tetőre, az teljesen vízzáró lesz. Moduláris építkezés esetén minden egyes tetőelemre teljes felületen ragasztott RubberGard EPDM lemez kerül, mielőtt elviszik az építkezés helyszínére. Ezen felül a tetőelemek nagy részének szigetelése is a gyárban történik. Ez minimalizálja a pornak, szennyezésnek és nedvességnek való kitettséget.
  • Alkalmazkodóképesség/újrahasznosíthatóság/hordozhatóság – a tulajdonos szabadon áthelyezheti vagy átalakíthatja az elemeket az építkezés után.

Az olyan moduláris építkezésre alkalmas alapanyagok segítségével, mint a Firestone RubberGard EPDM tetőszigetelő lemeze, javítható az épület minősége és hosszútávú teljesítménye. Számos referenciaprojekt bizonyította, hogy a RubberGard EPDM negyven évvel a beépítése után is jól teljesít. Egyre több moduláris építkezési projekt során is használják, mivel az építkezés, illetve a kész épület élettartama során is jelentős előnyöket nyújt. A RubberGard EPDM tetőszigetelő rendszer teljes mértékben megfelel a moduláris építkezés követelményeinek, és nemcsak rugalmas tervezést tesz lehetővé, hanem azt is, hogy a változásokhoz alkalmazkodva lebontsuk, újrahasznosítsuk vagy átheyezzük az épületet akár több évtizeddel a megépítése után is.

A RubberGard EPDM egyszerre erős és rugalmas, kiváló az átszúrási ellenállása, és reziliens megoldást kínál a forgalmas gyári környezetben. A beépítéséhez nincs szükség gázperzselőre vagy egyéb melegmegmunkálásra: a hidegen alkalmazott rendszert teljes felületű ragasztással vagy mechanikus rögzítéssel lehet az alapra erősíteni, és szinte teljesen szagtalan. Az illékony szerves vegyületek (VOC) és oldószerek gyári környezetben történő kezelése miatt a Firestone még egy vízbázisú ragasztót is kifejlesztett, így a gyári beépítési folyamat biztonságos és gyakorlatilag szagtalan.

A részletképzés és a moduláris elemek csatlakozásainak helyszínen való lezárása gyors és könnyű a Firestone Öntapadó (QuickSeam) kiegészítőinek köszönhetően, amelyet a RubberGard EPDM rendszer részeként fejlesztettünk ki. Ha az épületet sok idő elteltével át kell helyezni, vagy módosítani kell, a részletképzést könnyedén el lehet végezni. A régi lemez ugyan úgy fog teljesíteni, mint az új. E rugalmasság, biztonság és könnyű felhasználás miatt a RubberGard EPDM lemezt számos szektorban előszeretettel használják moduláris projektekhez.

A moduláris építkezés nem minden projekthez jó választás, de egyre inkább használják potenciálisan előnyös alternatívaként a hagyományos építkezési módokkal szemben, mivel megfelel mind a piaci igényeknek, mind a fenntartható építkezés kihívásainak. Ezért fontos, hogy az olyan vállalatok, mint a Firestone, együttműködjenek a moduláris építőiparral, hogy termékeik beépíthetősége és teljesítménye megfeleljen a moduláris építkezés követelményeinek, kielégítve a növekvő igényeket, és támogatva a körforgásos építőipar létrejöttét.

>> Ha szeretne ingyenes EPDM termékmintát vagy több információt termékünkről, lépjen velünk kapcsolatba

>> Tovább a RubberGard EPDM oldalra

>> Tovább a RubberCover EPDM oldalra