Back to top

A reziliencia a tetőn kezdődik

A rezilienciát általában úgy definiálják, mint „a nehézségekből való gyors kilábalás képessége”. Ma számos területen beszélnek a reziliencia szükségességéről a „reziliens országtól” kezdve a „reziliens gazdaságon” és „reziliens tervezésen” át egészen a „reziliens épületekig”, és még sorolhatnánk. Mivel az épület első védelmi vonala a tető, ha rezilienciát akarunk, mindenképpen alaposan el kell gondolkozni a tetőszerkezeten. Nemcsak arról van szó, hogy védelmet kell biztosítani a szélsőséges időjárás ellen, hanem hogy a lapostetőnek bírnia kell az extrém UV-sugárzást, a meleget és hideget, gyorsan helyreállíthatónak kell lennie sérülés esetén, és nagy fáradási szilárdsággal kell bírnia.

A szélsőséges időjárás napjaink egyik legnagyobb üzleti kockázatává vált, és rendkívül fontos, hogy megoldást találjunk e kockázat kezelésére. Ezért elengedhetetlen, hogy az ipari is kereskedelmi épületek esetén megfelelő tetőszerkezetet építsünk be, ha reziliens épületet akarunk. Ha a lapostetővel probléma van, minden más tönkremehet alatta, és több időbe kerül majd újra működőképessé tenni az épületet.

A reziliens tetőszerkezet tartós anyagokból van, megbízható a kialakítása és a teljesítménye. A reziliens tető dióhéjban a következőket nyújtja:

  • Kiemelkedő a teljesítménye minden időjárási körülmény között – ellenáll az UV-sugaraknak, és bírja a szélsőséges meleget és hideget;
  • Nagy az ütőszilárdsága és bírja a jégesőt;
  • Anyaga nem fárad ki az épület mozgása miatt;
  • Könnyű karbantartani és kár esetén javítani.

A Firestone RubberGard EPDM lapostető szigetelő lemez a reziliens tetőrendszer egyedülállóan értékes eleme. Szintetikus gumikeverékből készült, és úgy van tervezve, hogy a polimerek ideális aránya javítsa a lapostető szigetelő lemez mechanikai tulajdonságait és időjárás-állóságát. A tetőszigetelő lemez ezen felül inert, tartós, és mechanikai tulajdonsági több év használat után is változatlanok maradnak. Alapvetően ellenálló az olyan tényezőkkel szemben, amelyek gyorsítják az elhasználódást és kopást, mint az UV-sugárázás, hő, jégeső és az épületmozgás. A RubberGard EPDM ezen felül képes visszanyerni eredeti alakját és teljesítményét szélsőséges időjárási eseményeket követően.

A RubberGard EPDM lapostető szigetelő lemez egy másik előnye, hogy a szakemberek akár több évtizeddel a beépítése után is könnyedén meg tudják javítani. Ha szélsőséges időjárási esemény során vagy egyéb helyzetben, például vandalizmus miatt kár éri, a lapostető szigetelő lemezt könnyedén meg lehet javítani és helyre lehet állítani egyszerű eljárások és egyszerű szerszámok segítségével. A könnyű javítás miatt a tetőrendszer tartósabb, és egész életciklusa során alacsony a környezeti terhelése – az alapanyagfázistól a gyártáson át az ártalmatlanításig.

Mióta 1980-ban bevezettük, a RubberGard EPDM lemezt számtalan projektben használták minden földrészen, különböző időjárási körülmények között, a jéghideg Alaszkától a rendkívül meleg Perzsa-öbölig, és mindenhol jól teljesít. A tanulmányok alapján a megfelelő összetételű EPDM lapostető szigetelő lemez akár 50 évig is kitarthat.* Az egyik legrégebbi RubberGard EPDM tető, amelyet Wisconsinben (USA) építettek be 1980-ban, élő bizonyítékot szolgáltat e tartósságra, hiszen még negyven nyár és tél, illetve szélsőséges időjárási események után is stabilan áll. Ez kiváló példa a valóban reziliens tetőre.

“Evaluation of the useful life of EPDM roofing membranes”, SKZ (Süddeutsche Kunststoff-Zentrum).

>> Ha szeretne ingyenes termékmintát RubberGard EPDM gumilemezből írjon nekünk

>>További információk a RubberGard-ról