Back to top

Idén 40 éves a Firestone RubberGard™ EPDM lapostető szigetelő gumilemez

A Firestone Building Products, a lapostető-szigeteléshez használt egyrétegű, szintetikus műgumi lemez piacvezető gyártójakén, idén ünnepeljük a RubberGard EPDM vízszigetelő lemez gyártásának 40. évfordulóját. Az első RubberGard EPDM gumilemezzel végzett lapostető szigetelés 1980-ban készült Wisconsinban (USA). A RubberGard EPDM gumilemezzel végzett tetőszigetelés tartós, rugalmas és minden helyzetben kitűnően alkalmazkodik a jelenlegi és jövőbeni építési igények kielégítéséhez.

A RubberGard EPDM lapostető szigetelő rendszer története, jellemzői

Amikor a gumiabroncsok szakértőjeként 1980-ban megkezdtük a lapostető szigetelő lemezek gyártását, a piac – amelyet addig a bitumen alapú tetőfedő termékek uraltak – elkezdett változni. A szintetikus, egyrétegű tetőfedő lemezek megjelenésekor fontos volt, hogy a nagy tetőfelületekre minél versenyképesebb telepítési költséggel lehessen vízszigetelést beépíteni. Napjainkban a tetők feladata több, mint csupán az épület és a benne élő vagy dolgozó emberek védelme. Az ideális tető legyen könnyen beépíthető, hosszú távon fenntartható, szükség esetén könnyen javítható, miközben a környezeti hatása maradjon a lehető legkisebb. A Firestone RubberGard EPDM lapostető szigetelő rendszere választ ad a piac által támasztott ezen kihívásokra.

Az elmúlt 40 évben a RubberGard EPDM megbízható és minőségi lapostető szigetelő gumilemezének stabil piacvezető szerepét az évente, világszerte körülbelül 30 millió m² gumilemez beépítésével biztosítja. Az évtizedekkel ezelőtt készített projektek ma is jól teljesítenek. Az első tetőszigetelés Firestone RubberGard EPDM gumilemezzel 1980-ban készült az USA-ban, Wisconsinban és az épület még ma is üzemel, bizonyítva a lemez kiemelkedő tartósságát és időjárással szembeni ellenálló képességét.

Az 50 év* fölötti élettartamnak köszönhetően, az EPDM tetőszigetelő lemezek összetétele stabil és változatlan marad az idő múlásával. Magas ózon, UV és mikroorganizmusokkal szembeni ellenállóképességgel rendelkeznek és ellenállnak a szélsőséges időjárási viszonyok kihívásainak. Rugalmasságuk lehetővé teszi, hogy megbízhatóan helyt álljanak az extrém hőmérsékleti ingadozásokkal és az esetleges épületmozgásokkal szemben.

Ez a rendkívüli tartósság, a minimális karbantartási igény és a tető egyes elemeinek esetleges későbbi beépítéseihez való alkalmazkodó képesség a RubberGard EPDM gumilemez felhasználását a piacon a leginkább fenntartható tetőfedő megoldássá teszi. Kémiailag inert és nem bocsát ki toxikus anyagokat, ezért alkalmas az esővíz összegyűjtésére és más területen történő felhasználására. Kompatibilis az extenzív zöldtetők és fotovoltaikus rendszerek telepítésével.

Miért a RubberGard EPDM lapostető szigetelő rendszer?...

A RubberGard EPDM lapostető szigetelő rendszer beépítéséhez nincs szükség lángra, továbbá a nagy felületű gumilemezek minimálisra csökkentik a helyszíni toldások mennyiségét, ezáltal a telepítés gyors, egyszerű és biztonságos. Egy kisebb létszámú munkacsoport elegendő a legtöbb tetőszigetelési beruházás kivitelezéséhez, ami lehetővé teszi a tetőfedő vállalkozók számára, hogy sokkal gyorsabban tudják munkájukat végezni, mint más lapostető szigetelő anyagok használata esetén. Amellett, hogy mindig kizárólag ellenőrzött és kiváló minőségű EPDM tetőszigetelő lemezeket gyártunk, teljes háttértámogatást biztosítunk a mérnököknek és kivitelezőknek, a projekt kezdetétől egészen a befejezéséig. Ez magába foglalja:

  • a kivitelezők gyakorlati képzését
  • a műszaki számításokat
  • a helyszíni mérnöki segítséget a beépítés során
  • tető ellenőrzését az elkészült tetőszigetelés után

A RubberGard EPDM gumilemez sokféle felületre telepíthető és különféle rendszerekben rögzíthető, így felújításra és új tető szigetelésére egyaránt alkalmas. A gumilemez könnyű, tehát közvetlenül a már meglévő tetőre is helyezhető anélkül, hogy a tetőszerkezetet nagy súllyal terhelnénk meg, ami kulcsfontosságú a felújítások esetén. A tető későbbi módosításai, például tetőablakok utólagos beépítése, vagy az épülethez való hozzáépítés egyszerűen elvégezhetők anélkül, hogy befolyásolnák a lapostető szigetelési rendszer teljes teljesítményét.

Mi, a Firestone Building Products EMEA, 1990 óta forgalmazzuk Európában és Ázsiában a RubberGard EPDM lapostető szigetelő rendszert. A fagyos éghajlatú orosz területektől a Szaúd-Arábiában lévő forró éghajlatú sivatagokig a RubberGard EPDM gumilemezzel szigetelt lapostetők minden nap megbízhatóan helyt állnak, védik az épületeket és a bennük élő és dolgozó embereket.

*“Evaluation of the useful life of EPDM roofing membranes”, SKZ (Süddeutsche Kunststoff-Zentrum).

>>További információkért a RubberGard lapostető szigetelési rendszerről, lépjen velünk kapcsolatba