Back to top

Az első európai Firestone UltraPly TPO/FPO tető 20 év után is kiválóan teljesít

Az első európai Firestone UltraPly TPO/FPO projektet 1999-ben Spanyolországban telepítették. Körülbelül 12,500 m2 felületű, 1,1 mm vastag UltraPly TPO/FPO szigetelőlemezt mechanikusan rögzítették a tető trapézlemezéhez.

Húsz évvel később az épület tulajdonosa felkért minket a tető ellenőrzésére, hogy szükség esetén tervezhessenek a tető felújításával. A kérésüknek eleget téve 2019 júliusában mintákat gyűjtöttünk a helyszínről, és elküldtük különböző laboratóriumokba mélyreható kémiai és fizikai elemzés céljából. A belső vizsgálat eredménye: a Firestone UltraPly™ TPO/FPO tetőszigetelő rendszer ennyi év elteltével is még mindig nagyon jó állapotban van, a beépítés első napjától óvja az épületet.

A lemezen nem jelentkeztek hasadás vagy repedés jelei, és nem veszített vastagságából sem, annak ellenére, hogy az elmúlt 20 évben Európa egyik legmagasabb UV terheltségű régiójában állt helyt. A TPO/FPO polimer enyhe oxidációja volt tapasztalható, de ennek mértéke jóval a kritikus szint alatt maradt.
 
A lemez alacsony hőmérsékleten még mindig nagyon jó rugalmasságot mutatott, és nagyon jó volt a mechanikai szilárdsága sajátos, a keresztirányú szálerősítésen felüli átlós irányú vetülékes erősítésnek köszönhetően. A TPO/FPO szigetelőlemez könnyen hegeszthető maradt; a javítást végző tetőszigetelő kivitelező is meglepődött, hogy milyen egyszerű volt javítani a vizsgálathoz kiválasztott területet.

Többéves külső hatás után a levegőelszívók környékén a lemez természetesen nem volt teljesen tiszta, ám egy egyszerű mosás után visszanyerte eredeti fényvisszaverő fehér színét.

A tanulmányt követően felajánlottuk az épület tulajdonosának, hogy a Firestone rendszeresen ellenőrzi a tetőt a következő években, hogy értékelje annak állapotát és megállapítsa az esetlegesen szükséges további lépéseket.

A Firestone UltraPly TPO/FPO lemez sikerének receptje

A fényvisszaverő, hőre lágyuló (TPO/FPO) lemezek manapság a piac leggyorsabban növekvő egyrétegű vízszigetelési lemezek egyike. Ugyanakkor, nem minden TPO/FPO lemez egyforma. A kiváló minőségű TPO/FPO lemez titka végső soron a jó kémiai összetételben gyökerezik. A stabil receptúra elengedhetetlen egy olyan polimer előállításához, amely képes ellenállni az UV hatásainak, a hő által okozott öregedésének és eléri a kívánt fizikai tulajdonságokat.

A Firestone UltraPly™ TPO/FPO lemezének összetétele már 1996 óta változatlan, amikor első alkalommal építették be Las Vegas-ban (USA), amely a mai napig jó állapotban van. A Firestone UltraPly TPO/FPO nem tartalmaz lágyítókat, klórt és nehézfémeket.

Az UltraPly™ TPO/FPO tetőszigetelő lemezt ISO 9001 tanúsítvánnyal minősített gyárunkban gyártjuk, így megfelel és meghaladja mind az EN és az ASTM szabvány követelményeit.

>> További információk a Firestone UltraPly TPO/FPO szigetelő lemezről

>> Ha kérdése van, lépjen velünk kapcsolatba