Back to top

60.000 m2 Firestone Ultraply TPO/FPO lapostető szigetelő lemez a Kortrijk-i szénsemleges logisztikai központ tetőszigeteléséhez

A Van Marcke családcsoport, amely a szaniter- és fűtőberendezések forgalmazóinak egyik fő szereplője Belgiumban, a kortrijki (Belgium) új európai elosztóközpontját az energiahatékonyság és a fenntarthatóság modelljeként kívánta megalkotni. Az ügyfél az AAVO Architects építészirodával együtt szigorú feltételrendszer alkalmazása mellett kiválasztotta az építési anyagokat egy környezetbarát épület megtervezéséhez. A Firestone UltraPly TPO/FPO lapostető szigetelő lemez hőre lágyuló tetőfedő rendszere szén-egyensúlyának köszönhetően teljesítette szigorú előírásaikat, amely a lapostetők vízszigetelésének a piacán egyik legjobb termék.

Az UltraPly TPO/FPO lapostető szigetelő lemeznek számos előnye van: fehér színe tükrözi a nap sugarait, hozzájárul az épület energiahatékonyságának növeléséhez. A TPO/FPO lapostető szigetelő lemez poliészter szövet erősítéssel rendelkezik, amely a lapostető szigetelő lemez lyukasztás- és szakadással szembeni ellenálló képességét növeli. Valódi előnye azokon a területeken van, ahol gyakori a nagy viharok kialakulása.

Az UltraPly TPO/FPO lapostető szigetelő lemez kompatibilis a fotovoltaikus és zöld tetőrendszerekkel is. Körülbelül 15 000 napelemet telepítettek a Van Marcke logisztikai központjának tetejére, hogy biztosítsák az épület saját energiatermelését. Az irodák fölé zöld tetőket alakítottak ki.

A projekt másik fő követelménye az esővíz gyűjtése volt. Az UltraPly TPO/FPO lapostető szigetelő lemez egy hőre lágyuló membrán, amely nem bocsát ki semmilyen káros anyagot, ezért ideális megoldás volt ennek megvalósításához. Az elkészült tároló 500 000 liter tárolókapacitással rendelkezik, ezáltal biztosítani tudják 90 napig a központ működését a lakossági vízhálózat használata nélkül.

Gilles Adams, a Mutec cég képviselője elmondja: "Összesen kb. 60 000 m² UltraPly TPO/FPO lapostető szigetelő lemez, valamint 100 mm vastag poliuretán hőszigetelő tábla került az épület betonszerkezetére."

A lapostető szigetelő lemezt mechanikusan rögzítették és az illesztéseket forró levegővel hegesztették. A széles tekercsek csökkentették az illesztések számát. A szigetelő lemez rugalmassága, a benne lévő nagy mennyiségű guminak, és a lemez 1,1 mm vastagságának köszönhetően az UltraPly TPO/FPO szigetelő lemez helyszínen végzett vágásainak kivitelezése könnyű volt. Az UltraPly TPO/FPO szigetelő lemez ideális választás volt a tetőszerkezeten elhelyezett felölvilágítók nagy szám miatt.

>> További információkat az UltraPly TPO/FPO lapostető szigetelő lemezről itt talál.