Back to top

Itt van a tél! Tíz tipp a téli időben végzett lapostető szigeteléshez

Lapostető szigetelési munkát hideg időben is végezhet, ugyanakkor érdemes néhány szempontot figyelembe venni.

1. Hideg időben fontos, hogy elég melegen öltözködjünk. Egy skandináv mondás szerint: „Nincs olyan helyzet, mint a rossz időjárás, csak nem megfelelő ruházat”.

2. Első a biztonság. A balesetek kockázata növekszik hideg időben (jég, hó, kevesebb napfény stb.), ezért különös figyelmet kell fordítani ilyenkor a lapostetőn való biztonságos közlekedésre.

3. Honnan tudom, hogy túl hideg van a lapostető szigeteléshez? Ha a hőmérséklet 4ºC alatt van, vagy sok hó vagy jég van a tetőn.

4. Az EPDM gumilemezek és TPO/FPO lapostető szigetelési membrán panelek általában az elhelyezéstől számított 30 percen belül lazulnak. A hideg időjárás miatt ez az idő hosszabbodik. Továbbá, ha redők vannak a membránban, akkor hosszabb időre lesz szükségük azok elsimítására.

5. A TPO/FPO lapostető szigetelő lemezek hidegebb hőmérsékleten merevebbé válnak. A pihenés érdekében vegye le a külső burkolatot, és hagyja a tekercset a napon állni a lehető leghosszabb ideig a beépítés napján. Ez lehetővé teszi a membrán sötétebb alsó rétegének a lehető legtöbb hő elnyelését és növeli a membrán rugalmasságát.

6. A hideg hőmérséklet megváltoztatja a ragasztók, tömítőanyagok, alapozók és bevonatok fizikai tulajdonságait. Meleg tárolóhelyekre (szobahőmérsékleten) van szükség ahhoz, hogy felhasználható hőmérsékleten tartsák őket. Hideg időben a tetőre szállított anyag mennyiségét korlátozni kell, és szigetelt dobozokban kell tartani.

7. A folyékony anyagok viszkozitása hideg időben növekszik, ami az oldószerek és a szilárd anyagok elválását okozhatja. Ez az elválása megnehezítheti a keverést és az adagolást. Az anyagokat a tárolóhelyről a tetőre csak a lapostető szigetelés előtt 1-4 órával hozza ki.

8. A lapostető szigeteléshez használt ragasztók, alapozók és tömítőanyagok száradási ideje a környezeti feltételektől függ. A hideg időjárás meghosszabbítja szárítási idejét. A megfelelő szárazság ellenőrzéséhez végezzen teszteket (tiszta, száraz ujjal érintse meg a felületet). A ragasztónak vagy az alapozónak tapadónak kell lennie, de nem szabad, hogy az ujjhoz ragadjon.

9. Hideg időben végzett lapostető szigetelés során magas a páralecsapódás veszélye. Mindig erősen ajánlott tesztet végezni a varrás és a tapadás alkalmasságának meghatározására. A felületeknek száraznak és szennyeződéstől mentesnek kell lennie a felhordás előtt.

10. Ha túl hideg a tetőn dolgozni, akkor miért nem csatlakozik az egyik szemináriumunkhoz? A téli szezon ideális a készségek csiszolására és új dolgok megtanulására!

>> Jelentkezzen szemináriumainkra. Vegye fel velünk a kapocsolatot e-mailben vagy telefonon.